Banca Naţională şi ASE au lansat un program de master cu specializare în activitatea băncilor centrale
La 1 decembrie 2021, Academia de Studii Economice din București și Banca Națională a României au semnat un protocol prin care își unesc eforturile în vederea impulsionării cercetării și performanței academice în domeniul monetar-bancar. Printre obiectivele acestui protocol se numără și inițierea unui program de masterat cu specializare în activitatea băncilor centrale, în cadrul FABBV, similar programelor implementate la nivel european de alte bănci centrale. Acest master se numeşte BANCAS.
BANCAS are ca scop să ofere celor interesaţi în aprofundarea domeniul bancar o altă perspectivă de învăţare, prin aducerea sub aceeaşi cupolă a experienţei şi a cunoştinţelor lectorilor din BNR cu expertiza academică a corpului profesoral din ASE, totul într-o manieră cât mai aplicată.
Rolul BNR în curricula BANCAS
BNR este prezentă în programul de master BANCAS pe şase domenii cheie:
-
Stabilitate financiară și politică macroprudențială – Acest curs explică rolul tot mai important al măsurilor macroprudențiale în menținerea stabilității sistemului financiar, mai ales după criza din 2008. Vei învăța despre obiectivele și instrumentele utilizate, vei calcula amortizoare de capital pentru băncile sistemice din România și vei rula teste de stres folosind modele similare celor de la BNR, pentru solvabilitate și lichiditate.
-
Supraveghere microprudențială – În cadrul acestui curs vei înțelege cum supravegherea băncilor asigură soliditatea și buna funcționare a acestora.
-
Reglementare bancară – Masteranzii vor explora în profunzime reglementările legate de capital, riscurile bancare (credit, contrapartidă, lichiditate, piață, concentrare), și vor aborda provocările reglementării în era digitală. Cursul este coordonat de doamna Mirela Dima, director BNR cu doctorat în științe economice.
-
Rezoluție bancară – Acest domeniu nou și tot mai important vizează procedurile de salvare și restructurare a băncilor aflate în dificultate, pentru a menține stabilitatea financiară. Lector este Emil Vonvea, directorul Direcției Rezoluție Bancară din BNR, cu experiență solidă în planificarea și aplicarea strategiilor de rezoluție.
-
Operațiuni interbancare și administrarea rezervelor internaționale – În cadrul acestui curs vei învăța cum se desfășoară tranzacțiile pe piața monetară și valutară între BNR și bănci, și cum sunt gestionate rezervele internaționale ale țării, cu impact asupra cursului de schimb și ratelor dobânzilor. Cursul este coordonat de Ionuț Șerban, șef serviciu BNR.
-
Modelarea cerințelor de capital și provizioane – Un curs dedicat dezvoltării expertizei în modelarea cerințelor de capital și a provizioanelor, esențial pentru autorități, bănci și firme de consultanță. Lectorii sunt Florian Neagu, director BNR și Irina Mihai, economist principal în direcția de Stabilitate Financiară a BNR.
Actualizarea programei cu aceste materii specifice băncii centrale se pliază pe cerințele pentru personalul din direcțiile de specialitate din cadrul Băncii Naționale a României. Din această perspectivă, absolvenții acestui program vor deține cunoștințele de bază pentru a putea lucra în cadrul unei bănci centrale, în direcțiile de specialitate menționate anterior. Totodată, asimilarea instrumentelor de statistică și modelare pot facilita accesul în cadrul unor poziții în domenii conexe ce țin de modelare macroeconomică sau politică monetară.
În planul de învățământ sunt prezente și discipline moderne care pregătesc studenții pentru noile provocări legate de instrumentele tehnice și cantitative cerute de piața muncii din domeniu, precum:
- Introducere în Python și Machine Learning
- Modelarea cerințelor de capital și provizioane
- Analiza datelor și econometrie aplicată